صفحه اصلی > معرفی سریال : کشف 6 تا از سریال‌های مشابه فرام (FROM) | راز، بقا و وحشت بی‌پایان

کشف 6 تا از سریال‌های مشابه فرام (FROM) | راز، بقا و وحشت بی‌پایان

سریال‌های مشابه فرام

فهرست سریال‌های مشابه فرام که قراره باهاشون شب تا صبح بیدار بمونین:

آقا، خانم، سلام! اگه شما هم مثل من هر هفته منتظر قسمت جدید “فرام” (FROM) بودین و با هر تیتراژ پایانی، کلی سوال بی جواب تو سرتون رژه می‌رفت، باید بگم که کاملاً درکتون می‌کنم. “فرام” با اون اتمسفر سنگین و پر از رمز و رازش، شخصیت‌هایی که انگار از دل زندگی واقعی بیرون اومدن (البته اگه زندگی واقعی‌مون تو یه شهر نفرین شده با هیولاهای شب‌گرد بود!) و اون داستان پر از تعلیق و وحشتش، بدجوری ما رو اسیر خودش کرده.

راستش رو بخواین، پیدا کردن **سریال‌های مشابه فرام** که همونقدر بتونن ذهنمون رو درگیر کنن و ضربان قلبمون رو بالا ببرن، مثل پیدا کردن سوزن تو انبار کاهه، اونم تو تاریکی مطلق! ولی نگران نباشین، من اینجام تا نتیجه‌ی شب بیداری‌ها و سریال‌بینی‌های بی‌وقفه‌ام رو با شما به اشتراک بذارم.

یه لیست جمع و جور کردم از چندتا از بهترین **سریال‌های مشابه فرام** که هرکدوم به نوعی اون حس و حال خاص “فرام” رو دارن؛ از گیر افتادن تو یه جای عجیب و غریب گرفته تا دست و پنجه نرم کردن با ترس‌های ناشناخته و تلاش برای زنده موندن. پس اگه آماده‌این که دوباره اون دلهره‌ی شیرین و اون کنجکاوی دیوانه‌وار رو تجربه کنین، با من همراه باشین تا چندتا از خفن‌ترین **سریال‌های مشابه فرام** رو که واقعاً ارزش وقت گذاشتن دارن، بهتون معرفی کنم. قول میدم بعد از خوندن این مقاله، لیست سریال‌بینی‌تون حسابی پر و پیمون بشه!

لیست طلایی: 6 سریال مشابه فرام که میخکوبتان خواهند کرد!

۱. گمشدگان (سریال Lost): استاد اعظم سریال‌های رازآلود و بقا!

اگه بخوایم یه سریال رو به عنوان “پدر معنوی” خیلی از سریال‌های رازآلود و بقا محور، از جمله خود “فرام”، معرفی کنیم، اون سریال بدون شک “لاست” یا همون “گمشدگان” خودمونه. داستان یه مشت آدم که بعد از سقوط هواپیماشون، خودشون رو تو یه جزیره‌ی دورافتاده و به شدت عجیب و غریب پیدا می‌کنن.

این جزیره فقط یه تیکه خشکی وسط اقیانوس نیست، بلکه یه موجود زنده‌ست که پر از رازهای سر به مهر، پدیده‌های ماوراءالطبیعه و یه عالمه سوال بی جوابه که نه تنها شخصیت‌های داستان، بلکه ما بیننده‌ها رو هم تا فصل آخر دیوونه می‌کنه. فکر می‌کنین می‌تونین قبل از اینکه شخصیت‌ها به جواب برسن، رازهای جزیره رو کشف کنین؟ بعید می‌دونم، ولی تلاشش ضرر نداره!

نام فارسی: گمشدگان

سال انتشار: ۲۰۰۴ – ۲۰۱۰

امتیاز IMDb: ۸.۳/۱۰

ژانر: ماجراجویی، درام، فانتزی، رازآلود، علمی-تخیلی، هیجان‌انگیز، سریال بقا

سازندگان اصلی: جی. جی. آبرامز، دیمون لیندلوف، جفری لیبر

بازیگران: متیو فاکس (جک شپرد)، اوانجلین لیلی (کیت آستن)، جاش هالووی (جیمز “سایر” فورد)، تری اوکوئین (جان لاک)، نوین اندروز (سعید جراح)، امیلی دی راوین (کلر لیتلتون)

تعداد فصل: ۶ فصل

تعداد قسمت: ۱۲۱ قسمت

چرا “لاست” یکی از بهترین سریال‌های مشابه فرام برای شماست؟

ببینین رفقا، “لاست” دقیقاً همون کوکتل هیجان‌انگیزیه که اگه از “فرام” خوشتون اومده، عاشقش میشین. یه گروه آدم معمولی که یهو پرت میشن وسط یه ناکجاآباد و باید برای زنده موندن دست و پا بزنن. جزیره‌ی “لاست” درست مثل اون شهر بی‌نام و نشون تو “فرام”، قوانین نانوشته‌ی خودشو داره و پر از رازهاییه که لایه به لایه برملا میشن و هر بار بیشتر شوکه‌تون می‌کنن.

شخصیت‌پردازی تو “لاست” یه کلاس درسه! هر شخصیت یه کوله‌بار از گذشته، ترس‌ها و امیدها با خودش داره و سریال با استفاده از فلش‌بک‌های هوشمندانه، ما رو با عمق وجودشون آشنا می‌کنه.

این دقیقاً همون چیزیه که تو “فرام” هم باعث میشه با کاراکترها ارتباط برقرار کنیم و نگران سرنوشتشون باشیم، مگه نه؟ اون حس دائمی خطر، اون تلاش نفس‌گیر برای پیدا کردن یه راه فرار، و اون سوال همیشگی که “اینجا چه خبره؟ اینا چی‌ان؟” تو هر دو سریال به بهترین شکل ممکن پیاده شده. “لاست” یکی از اون **سریال‌های مشابه فرام** هست که تا مدت‌ها بعد از تموم شدنش هم ذهنتون رو درگیر می‌کنه و وادارتون می‌کنه در موردش با دوستاتون بحث کنین.

دلایل اصلی که “لاست” رو به یه گزینه عالی برای طرفداران **سریال‌های مشابه فرام** تبدیل می‌کنه:

  • مکان ایزوله با قوانین خاص خودش: جزیره در “لاست” و شهرک در “فرام”، هر دو مثل یه شخصیت مستقل عمل می‌کنن و پر از رمز و رازن. انگار خود مکان یه موجود زنده‌ست!
  • تهدیدهای ماوراءالطبیعه و ناشناخته: “دود سیاه” معروف “لاست” و اون موجودات ترسناک شب‌گرد تو “فرام”، هر دو نمادی از ترس‌های ناشناخته و غیرقابل توضیح هستن که خواب راحت رو از چشم شخصیت‌ها (و ما!) می‌گیرن.

 

  • تلاش برای بقا و شکل‌گیری جامعه: در هر دو سریال، می‌بینیم که چطور آدما تو شرایط سخت مجبور میشن با هم متحد بشن، رهبر انتخاب کنن، قوانین بذارن و برای زنده موندن بجنگن. این دینامیک‌های اجتماعی یکی از جذاب‌ترین بخش‌های هر دو سریاله.
  • شخصیت‌پردازی عمیق و چندلایه: “لاست” و “فرام” هر دو استاد اینن که شخصیت‌هایی خلق کنن که نه کاملاً خوبن و نه کاملاً بد. هرکدوم انگیزه‌ها و ضعف‌های خودشون رو دارن و همین باعث میشه واقعی به نظر برسن.

 

  • معماهای تو در تو و تئوری‌پردازی بی‌پایان: اگه از اون دسته آدمایی هستین که بعد از هر قسمت “فرام” ساعت‌ها تو اینترنت دنبال تئوری‌های مختلف می‌گردین، “لاست” براتون یه معدن طلاست! این سریال پر از جزئیات پنهان و سرنخ‌هاییه که می‌تونین باهاشون ساعت‌ها سرگرم بشین. بدون شک، “لاست” یکی از بهترین **سریال‌های رازآلود** است که می‌تواند جایگزین مناسبی برای “فرام” باشد.

“لاست” فقط یه سریال نیست، یه پدیده‌ی فرهنگیه که تعریف سریال‌بینی رو برای خیلی‌ها عوض کرد. اگه دنبال یه سریال با همون عمق داستانی، همون پیچیدگی‌های روایی و همون شخصیت‌های به‌یادماندنی “فرام” می‌گردین، شک نکنین که “لاست” یکی از بهترین انتخاب‌هاست. این سریال یه کلاسیک مدرنه و دیدنش برای هر طرفدار **سریال‌های مشابه فرام** که به دنبال تجربه‌ای فراموش‌نشدنی است، از نون شب هم واجب‌تره. این سریال واقعاً ارزش دیدن داره و تا مدت‌ها درگیرتون می‌کنه.

بررسی کامل سریال Louie؛ طنزی متفاوت که دنیا را تکان داد!
بیشتر بخوانید

۲. ویوارد پاینز (Wayward Pines): شهری که ورود با خودته، خروج با کرام‌الکاتبین!

تصور کنین یه مامور سرویس مخفی هستین که برای پیدا کردن دو تا از همکارای گمشده‌تون راهی یه شهر کوچیک و به ظاهر آروم به اسم “ویوارد پاینز” میشین. اما خیلی زود می‌فهمین که این شهر، بیشتر شبیه یه زندان خوش آب و رنگه! شهری که قوانین سفت و سختی داره، همیشه یکی داره شما رو زیر نظر داره، و هرکی بخواد از این قوانین سرپیچی کنه یا فکر فرار به سرش بزنه، با یه مجازات عمومی و وحشتناک روبرو میشه.

اتمسفر سریال به شدت یادآور “فرام” و اون حس خفقان، پارانویا و ایزوله‌بودنه. آیا می‌تونین قبل از اینکه این شهر شما رو هم ببلعه، از رازهای تاریکش سر در بیارین و راهی برای فرار پیدا کنین؟ این سریال یکی از بهترین **سریال‌های مشابه فرام** برای کسانی است که عاشق فضاهای بسته و پر از تعلیق هستند.

نام فارسی: ویوارد پاینز

سال انتشار: ۲۰۱۵ – ۲۰۱۶

امتیاز IMDb: ۷.۴/۱۰

ژانر: درام، رازآلود، علمی-تخیلی، هیجان‌انگیز، سریال ترسناک

سازنده اصلی (توسعه‌دهنده): چاد هاج (بر اساس سه‌گانه رمان‌های “ویوارد پاینز” نوشته بلیک کراوچ)

بازیگران: مت دیلون (ایتن برک)، کارلا گوجینو (کیت هیوسون)، توبی جونز (دکتر جنکینز/دیوید پیلچر)، ملیسا لیو (پرستار پم)، ترنس هاوارد (کلانتر پوپ)، جولیت لوئیس (بورلی)

تعداد فصل: ۲ فصل

تعداد قسمت: ۲۰ قسمت

چرا “ویوارد پاینز” می‌تونه جایگزین خوبی برای “فرام” باشه؟

رفقا، “ویوارد پاینز” یکی از اون **سریال‌های مشابه فرام** هست که از همون قسمت اول چنان شما رو تو خودش غرق می‌کنه که دیگه نمی‌تونین ازش دل بکنین. شباهتش به “فرام” فقط تو ایده کلی یه شهر مرموز و ایزوله که نمی‌شه ازش فرار کرد، خلاصه نمیشه.

اون حس دائمی نظارت، اون قوانینی که هیچ‌کس جرئت زیر پا گذاشتنشون رو نداره (یاد اون جمله‌ی “هرگز در مورد گذشته‌ات حرف نزن” تو ویوارد پاینز میفتم!)، و یه تهدید بزرگ و ناشناخته که بیرون از دیوارهای شهر کمین کرده، همگی عناصری هستن که ما رو یاد اون شهر نفرین شده تو “فرام” میندازن. شخصیت اصلی، ایتن برک، درست مثل بوید استیونز تو “فرام”، یه آدم سمجه که سعی می‌کنه از راز این مکان سر در بیاره و راهی برای نجات خودش و بقیه پیدا کنه. این سریال یک گزینه عالی برای دوست‌داران **سریال‌های بقا** است.

دلایل اصلی که “ویوارد پاینز” رو به یه گزینه عالی برای طرفداران **سریال‌های مشابه فرام** تبدیل می‌کنه:

  • شهر ایزوله با قوانین عجیب و سختگیرانه: ویوارد پاینز، درست مثل شهرک “فرام”، یه جورایی یه برزخه. جایی که ساکنینش نمی‌تونن ازش خارج بشن و مجبورن از یه سری قوانین عجیب و غریب پیروی کنن وگرنه… خب، بهتره خودتون ببینین!
  • تهدید خارجی مرگبار: موجوداتی به نام “اَبی‌ها” (Abbies یا Aberrations) که خارج از دیوارهای الکتریکی ویوارد پاینز زندگی می‌کنن، به شدت یادآور اون موجودات ترسناک و بی‌رحم شب تو “فرام” هستن. هر دو گروه یه تهدید دائمی برای بقای ساکنین محسوب میشن.

 

  • شخصیت اصلی جستجوگر و عصیانگر: در هر دو سریال، یه شخصیت اصلی داریم (ایتن برک در ویوارد پاینز و بوید در فرام) که سعی می‌کنه حقیقت رو کشف کنه، قوانین رو به چالش بکشه و مردم رو از این وضعیت نجات بده.
  • رازهای لایه لایه و غافلگیری‌های داستانی: هرچی بیشتر در مورد ویوارد پاینز و دلیل وجودش می‌فهمیم، سوالاتمون هم بیشتر میشه و داستان پیچیده‌تر. این دقیقاً همون چیزیه که “فرام” رو برامون اینقدر جذاب و اعتیادآور کرده.

 

  • اتمسفر پارانوئید، خفقان‌آور و پر از بی‌اعتمادی: حس اینکه همیشه یکی داره نگاهت می‌کنه، هیچ‌کس اون چیزی نیست که به نظر میاد، و هر حرف یا حرکت اشتباهی می‌تونه به قیمت جونت تموم بشه، تو هر دو سریال به خوبی به تماشاگر منتقل میشه. این سریال یکی از بهترین گزینه‌ها برای طرفداران **سریال‌های رازآلود شبیه فرام** است که به دنبال هیجان و تعلیق هستند.

فصل اول “ویوارد پاینز” یه مینی‌سریال جمع و جور و فوق‌العاده خوش‌ساخته که با یه ریتم تند و یه پایان‌بندی شوکه‌کننده، مختون رو به چالش می‌کشه. هرچند فصل دومش شاید نتونست به همون اندازه موفق باشه و داستان رو به مسیر دیگه‌ای برد، اما فصل اول به تنهایی یه تجربه‌ی هیجان‌انگیز و یکی از نزدیک‌ترین **سریال‌های مشابه فرام** از نظر ایده کلی، اتمسفر و اجرای داستانه. اگه دنبال یه سریال کوتاه اما پر از تعلیق و رمز و راز می‌گردین که سریع به نتیجه برسه، “ویوارد پاینز” رو به هیچ وجه از دست ندین. این سریال واقعاً ارزش دیدن داره و شما را به یاد بهترین لحظات “فرام” می‌اندازد.

۳. سریال سیلو (Silo): زندگی در اعماق زمین، با رازهایی عمیق‌تر!

تصور کنین آخرین بازمانده‌های بشریت تو یه سیلوی غول‌پیکر زیرزمینی زندگی می‌کنن، چون دنیای بیرون به خاطر یه فاجعه‌ی ناشناخته، سمی و غیرقابل سکونت شده. هیچ‌کس نمی‌دونه این سیلو رو کی ساخته، چرا ساخته، و واقعاً بیرون چه خبره. تنها چیزی که می‌دونن اینه که حرف زدن از دنیای بیرون یا تلاش برای خروج از سیلو، بزرگترین گناهه و مجازاتش “تمیزکاری” یا همون تبعید به دنیای مسموم بیرونه. “سیلو” با اون فضای بسته و پر از رمز و رازش، بدجوری آدم رو یاد “فرام” میندازه. آیا کسی جرئت می‌کنه حقیقت رو به چالش بکشه؟ این سریال یکی از جدیدترین و بهترین **سریال‌های مشابه فرام** است.

نام فارسی: سیلو

سال انتشار: ۲۰۲۳ – تاکنون

امتیاز IMDb: ۸.۱/۱۰

ژانر: درام، علمی-تخیلی، رازآلود، پسا-آخرالزمانی، سریال بقا

سازنده اصلی (توسعه‌دهنده): گراهام یوست (بر اساس سری رمان‌های “وول” نوشته هیو هویی)

بازیگران: ربکا فرگوسن (ژولیت نیکولز)، کامن (سیمز)، تیم رابینز (برنارد هالند)، رشیدا جونز (الیسون بکر)، دیوید اویلوو (کلانتر هولستون بکر)

تعداد فصل: ۱ فصل (تا مه ۲۰۲۵ – فصل دوم در حال ساخت)

تعداد قسمت: ۱۰ قسمت (فصل اول)

چرا “سیلو” می‌تونه شما رو یاد “فرام” بندازه و چرا باید حتما ببینینش؟

بچه‌ها، “سیلو” یکی از اون سریال‌هاییه که اگه از “فرام” خوشتون اومده، شک نکنین که اینم براتون یه تجربه‌ی فوق‌العاده خواهد بود. از همون اول که وارد دنیای این سیلوی عظیم و طبقاتی میشیم، اون حس ایزوله‌بودن، اون قوانین سفت و سختی که جامعه رو کنترل می‌کنه، و اون راز بزرگی که مثل یه سایه روی سر همه سنگینی می‌کنه، ما رو یاد بهترین لحظات “فرام” میندازه.

سریال جانور باید بمیرد | 2021 The Beast Must Die
بیشتر بخوانید

در “سیلو” هم مثل “فرام”، یه جامعه‌ی کوچیک داریم که از دنیای بیرون بی‌خبره و توسط یه سری قوانین و یه قدرت مرکزی کنترل میشه. هرکی سوال زیادی بپرسه یا سعی کنه از حقیقت سر در بیاره، به دردسر میفته. این سریال یکی از بهترین **سریال‌های مشابه فرام** از نظر ساختار جامعه و راز مرکزی است.

دلایل اصلی که “سیلو” رو به یه گزینه عالی برای طرفداران **سریال‌های مشابه فرام** تبدیل می‌کنه:

  • جامعه ایزوله با قوانین سخت و کنترل شدید: سیلوی زیرزمینی در این سریال، درست مثل شهرک “فرام”، یه دنیای بسته‌ست که ساکنینش اطلاعات محدودی از دنیای بیرون دارن و توسط یه سیستم قدرتمند کنترل میشن. “تاریخچه” در سیلو دستکاری شده و حقیقت پنهان نگه داشته میشه.
  • راز بزرگ درباره دنیای بیرون و گذشته: در هر دو سریال، یه سوال بزرگ وجود داره: بیرون از این مکان چه خبره؟ و چرا ما اینجا گیر افتادیم؟ این راز، موتور محرک داستانه و شخصیت‌ها رو به سمت کشف حقیقت سوق میده.

 

  • شخصیت اصلی کنجکاو و حقیقت‌جو: ژولیت نیکولز در “سیلو”، مثل بوید یا جید در “فرام”، یه شخصیت سمج و باهوشه که به سیستم شک می‌کنه و سعی می‌کنه از رازهای پنهان سیلو سر در بیاره.
  • اتمسفر کلاستروفوبیک و پر از بی‌اعتمادی: زندگی در طبقات محدود سیلو و اون حس دائمی نظارت، یه فضای خفقان‌آور و پر از بی‌اعتمادی ایجاد می‌کنه که خیلی شبیه به اتمسفر “فرام” هست.

 

  • تلاش برای بقا و امید به آینده‌ای بهتر: با وجود تمام سختی‌ها و ناامیدی‌ها، شخصیت‌های هر دو سریال هنوز کورسوی امیدی برای پیدا کردن حقیقت و رسیدن به یه زندگی بهتر دارن. این سریال یک نمونه درخشان از **سریال با اتمسفر فرام** است.

“سیلو” یه سریال فوق‌العاده خوش‌ساخت، با بازی‌های قوی، داستان گیرا و دنیاییه که با جزئیات دقیق طراحی شده. این سریال نه تنها یه داستان علمی-تخیلی جذاب روایت می‌کنه، بلکه به مفاهیمی مثل کنترل اطلاعات، قدرت، حقیقت و امید هم می‌پردازه.

اگه از اون دسته طرفدارای “فرام” هستین که عاشق حل کردن معما، کشف کردن رازهای پنهان و دیدن شخصیت‌هایی هستین که در برابر یه سیستم سرکوبگر مقاومت می‌کنن، “سیلو” یکی از بهترین **سریال‌های مشابه فرام** برای شماست. فصل اولش که تموم میشه، بدجوری منتظر فصل دومش می‌مونین، قول میدم! این سریال واقعاً ارزش دیدن داره و تجربه‌ای فراموش‌نشدنی برایتان رقم خواهد زد.

۴. زیر گنبد (Under the Dome): وقتی آسمون رو سرت خراب میشه، به معنای واقعی کلمه!

یه روز آفتابی و آروم تو شهر کوچیک چسترز میل، ناگهان یه اتفاق باورنکردنی میفته: یه گنبد غول‌پیکر، شفاف و غیرقابل نفوذ از آسمون میاد پایین و کل شهر رو از بقیه‌ی دنیا جدا می‌کنه! هیچ‌کس نمی‌دونه این گنبد از کجا پیداش شده، چرا اومده، و اصلاً قراره کی غیبش بزنه.

“زیر گنبد” که بر اساس یکی از رمان‌های پرفروش استیون کینگ ساخته شده، داستان مردمیه که تو این زندان ناخواسته و عجیب گیر افتادن و باید با ترس‌هاشون، کمبود منابع و البته با همدیگه دست و پنجه نرم کنن تا شاید بتونن راز این گنبد لعنتی رو کشف کنن. آیا می‌تونن قبل از اینکه این گنبد همه‌شون رو دیوونه کنه، راهی برای خروج پیدا کنن؟ این سریال برای علاقه‌مندان به **سریال‌های مشابه فرام** با تم ایزوله شدن جذاب است.

نام فارسی: زیر گنبد

سال انتشار: ۲۰۱۳ – ۲۰۱۵

امتیاز IMDb: ۶.۵/۱۰

ژانر: درام، رازآلود، علمی-تخیلی، هیجان‌انگیز، سریال ترسناک

سازنده اصلی (توسعه‌دهنده): برایان کی. وان (بر اساس رمانی از استیون کینگ)

بازیگران: مایک ووگل (دیل “باربی” باربارا)، ریچل لفو (جولیا شوموی)، الکساندر کوچ (جیمز “جونیور” رنی)، دین نوریس (جیمز “بیگ جیم” رنی)، کالین فورد (جو مک‌آلیستر)

تعداد فصل: ۳ فصل

تعداد قسمت: ۳۹ قسمت

چرا “زیر گنبد” می‌تونه شما رو یاد “فرام” بندازه؟

خب، “زیر گنبد” یکی دیگه از اون **سریال‌های مشابه فرام** هست که ایده‌ی مرکزیش یعنی گیر افتادن یه عده آدم تو یه مکان بسته و تلاششون برای بقا و کشف حقیقت، خیلی ما رو یاد حال و هوای “فرام” میندازه. درست مثل “فرام” که ساکنینش نمی‌تونن از اون شهر نفرین شده خارج بشن، اینجا هم مردم چسترز میل زیر یه گنبد نامرئی زندانی شدن.

هر دو سریال به خوبی نشون میدن که چطور یه جامعه کوچیک وقتی با یه پدیده‌ی غیرقابل توضیح و خطرناک روبرو میشه، کم کم از هم می‌پاشه و ذات واقعی آدما آشکار میشه. منابع محدود میشن، تنش‌ها و درگیری‌ها بالا میگیره، و آدما برای زنده موندن و حفظ عزیزانشون حاضرن دست به هر کاری بزنن. راز گنبد و اتفاقات عجیب و غریبی که زیر اون میفته، همون حس کنجکاوی و هیجانی رو تو دل آدم ایجاد می‌کنه که موقع دیدن “فرام” و تلاش برای فهمیدن ماهیت اون شهر و موجوداتش تجربه کردیم. این سریال یک گزینه خوب برای کسانی است که به دنبال **سریال با داستان بقا مثل فرام** می‌گردند.

دلایل اصلی که “زیر گنبد” رو به یه گزینه عالی برای طرفداران **سریال‌های مشابه فرام** تبدیل می‌کنه:

  • مکان ایزوله و غیرقابل فرار با منشأ ناشناخته: گنبد در این سریال، دقیقاً مثل شهرک “فرام”، یه زندان ناگهانی و غیرمنتظره‌ست که هیچ توضیح منطقی براش وجود نداره.
  • فشار روانی شدید و فروپاشی تدریجی جامعه: هر دو سریال استاد اینن که نشون بدن چطور آدما تحت فشار شدید روانی و کمبود منابع، اخلاقیات رو زیر پا میذارن و جامعه چطور به سمت هرج و مرج پیش میره.
  • راز مرکزی و تلاش شخصیت‌ها برای کشف حقیقت: معمای گنبد، منشأ اون و هدفش، درست مثل راز شهرک “فرام” و موجوداتش، موتور محرک اصلی داستانه و شخصیت‌ها رو وادار به تحقیق و ریسک کردن می‌کنه.
  • حضور عناصر فراطبیعی یا علمی-تخیلی قدرتمند: در هر دو سریال، با پدیده‌ها و نیروهایی روبرو هستیم که از توضیح علمی خارجن و قوانین خاص خودشون رو به جامعه تحمیل می‌کنن.
  • تلاش برای رهبری، ایجاد نظم و البته سوءاستفاده از قدرت: در هر دو جامعه‌ی ایزوله، شخصیت‌هایی پیدا میشن که سعی می‌کنن رهبری رو به دست بگیرن و نظم رو برقرار کنن، اما در این بین، شخصیت‌های منفی هم از این وضعیت آشفته برای رسیدن به اهداف خودشون سوءاستفاده می‌کنن (بیگ جیم رنی در “زیر گنبد” یه نمونه‌ی عالی از این ضدقهرمان‌هاست).
معرفی و نقد سریال کبوترهای سیاه | Black Doves 2024
بیشتر بخوانید

“زیر گنبد” شاید از نظر پیچیدگی داستانی یا عمق شخصیت‌پردازی به پای برخی از سریال‌های این لیست نرسه و گاهی وقتا داستانش کمی از مسیر اصلی منحرف بشه، اما اگه از ایده‌ی یه جامعه‌ی ایزوله که با یه راز بزرگ دست و پنجه نرم می‌کنه و پر از تنش و اتفاقات غیرمنتظره‌ست خوشتون میاد، این سریال می‌تونه چند فصلی سرگرمتون کنه. مخصوصاً اگه از طرفدارای پروپاقرص کتاب‌های استیون کینگ هم باشین، دیدن اقتباس سریالی یکی از آثار معروفش خالی از لطف نیست. این سریال یکی از **سریال‌های مشابه فرام** است که می‌تواند برای طرفداران این ژانر جذاب باشد، هرچند که شاید انتظارات خیلی بالا را برآورده نکند.

۵. ژاکت‌زردها (سریال Yellowjackets): کابوس بقا در دل طبیعت وحشی و ذهن‌های آشفته

یه تیم فوتبال دختران دبیرستانی که هواپیماشون تو مسیر یه مسابقه مهم، وسط یه ناکجاآباد تو دل طبیعت وحشی کانادا سقوط می‌کنه. اونایی که زنده می‌مونن، باید برای ۱۹ ماه تو اون شرایط طاقت‌فرسا و ترسناک برای بقا بجنگن. “ژاکت‌زردها” با دو خط زمانی موازی – یکی در گذشته و زمان سقوط هواپیما و تلاش برای زنده موندن، و یکی در زمان حال و زندگی پر از راز و رمز بازماندگان بزرگسال – داستان این بقای هولناک و تأثیرات روانی عمیقی که اون تجربه روی شخصیت‌ها گذاشته رو روایت می‌کنه.

این سریال پر از تعلیق، وحشت روانشناختی، درام انسانی و البته یه عالمه سوال بی جوابه که مثل خوره به جونتون میفته. اونا تو اون جنگل نفرین شده دقیقاً چیکار کردن که اینقدر از فاش شدنش وحشت دارن؟ این سریال یکی از بهترین **سریال‌های مشابه فرام** در ژانر وحشت روانشناختی و بقا است.

نام فارسی: ژاکت‌زردها

سال انتشار: ۲۰۲۱ – تاکنون

امتیاز IMDb: ۷.۸/۱۰

ژانر: درام، ترسناک، رازآلود، هیجان‌انگیز، سریال بقا

سازندگان اصلی: اشلی لایل، بارت نیکرسون

بازیگران (نسخه بزرگسال و نوجوان): ملانی لینسکی/سوفی نلیس (شانا)، جولیت لوئیس/سوفی تاچر (نتالی)، کریستینا ریچی/سمی هنراتی (میستی)، تاونی سایپرس/یاسمین ساووی براون (تایسا)

تعداد فصل: ۲ فصل (تا مه ۲۰۲۵ – فصل سوم در حال ساخت و تایید شده)

تعداد قسمت: ۱۹ قسمت (تا پایان فصل ۲)

چرا “ژاکت‌زردها” می‌تونه تجربه‌ای مشابه “فرام” بهتون بده؟

رفقا، “ژاکت‌زردها” شاید از نظر خط داستانی کلی شباهت مستقیمی به “فرام” نداشته باشه – اینجا خبری از یه شهر با موجودات شب‌گرد نیست – اما اون حس عمیق تلاش برای بقا در یه محیط ایزوله و خصمانه، اون رازهای تاریکی که شخصیت‌ها مثل یه بار سنگین با خودشون حمل می‌کنن، و اون اتمسفر سنگین و پر از وحشت روانشناختی و پارانویا، خیلی خیلی ما رو یاد بهترین لحظات “فرام” میندازه. هر دو سریال به زیبایی و البته با بی‌رحمی تمام نشون میدن که چطور آدما وقتی تو شرایط límite قرار می‌گیرن، جنبه‌های تاریک و حیوانی وجودشون بیدار میشه و برای زنده موندن حاضرن دست به چه کارهایی بزنن.

اون سوال همیشگی که “واقعاً تو اون جنگل/شهر چه اتفاقی افتاده؟ چه رازهایی هنوز برملا نشده؟” تو هر دو سریال مثل یه موتور قدرتمند، داستان رو به جلو میبره و ما رو تشنه‌ی قسمت بعدی و کشف حقیقت نگه میداره. این سریال یک نمونه عالی از **سریال‌های مشابه فرام** است که بر روی جنبه‌های روانشناختی تمرکز دارد.

دلایل اصلی که “ژاکت‌زردها” رو به یه گزینه عالی برای طرفداران **سریال‌های مشابه فرام** تبدیل می‌کنه:

  • تلاش بی‌امان برای بقا در محیط ایزوله و به شدت خطرناک: جنگل وحشی و بی‌رحم در “ژاکت‌زردها” و اون شهر نفرین شده در “فرام”، هر دو مکان‌هایی هستن که بقا در اون‌ها یه چالش روزمره‌ست و هر اشتباهی می‌تونه آخرین اشتباه باشه.
  • رازهای تاریک گذشته و تأثیرشون بر زمان حال: شخصیت‌های هر دو سریال رازهای هولناکی از گذشته با خودشون دارن که نمی‌خوان به هیچ قیمتی فاش بشن و این رازها مثل یه سایه روی زندگی حالشون سنگینی می‌کنه و روابطشون رو تحت تأثیر قرار میده.

 

  • وحشت روانشناختی عمیق و فروپاشی تدریجی اخلاقیات: هر دو سریال استاد اینن که نشون بدن چطور شرایط سخت و فشارهای روانی می‌تونه روان آدما رو به هم بریزه، انسانیت رو ازشون بگیره و اون‌ها رو وادار به انجام کارهایی کنه که تو شرایط عادی حتی تصورش هم وحشتناکه.
  • حضور عناصر فراطبیعی یا حداقل شک و تردید به وجود اون‌ها: در “ژاکت‌زردها” هم مثل “فرام”، این سوال همیشه وجود داره که آیا اتفاقات عجیب و غریبی که میفته، منشأ فراطبیعی و ماورایی دارن یا صرفاً نتیجه‌ی جنون و پارانویای ناشی از شرایط سخته. این ابهام، به جذابیت داستان اضافه می‌کنه.

 

  • شخصیت‌پردازی قوی، به خصوص شخصیت‌های زن: “ژاکت‌زردها” مثل “فرام” (که شخصیت‌های زن قدرتمند و پیچیده‌ای مثل دانا، تبسم یا حتی مری را دارد)، پر از شخصیت‌های زن قوی، چندلایه و به‌یادماندنیه که نقش کلیدی تو پیشبرد داستان و ایجاد تنش‌های دراماتیک ایفا می‌کنن.

“ژاکت‌زردها” یه سریال هوشمندانه، جسورانه، به شدت اعتیادآور و گاهی وقتا واقعاً آزاردهنده‌ست (به معنای خوب کلمه!) که با هر قسمت، شما رو بیشتر تو دنیای تاریک، پیچیده و پر از رمز و رازش غرق می‌کنه.

اگه از اون دسته طرفدارای دوآتیشه‌ی “فرام” هستین که عاشق جنبه‌های روانشناختی، رازآلود، شخصیت‌محور و البته کمی هم چاشنی وحشت داستان بودن، “ژاکت‌زردها” یکی از بهترین **سریال‌های مشابه فرام** برای شماست. فقط حواستون باشه، این سریال ممکنه تا مدت‌ها کابوس شب‌هاتون بشه و دیگه هیچوقت به یه تیم فوتبال دختران دبیرستانی مثل قبل نگاه نکنین! این سریال واقعاً نفستون رو بند میاره.

۶. سریال تاریک (Dark): پیچیده‌ترین گره کوری که عاشق باز کردنش میشین!

وقتی دو تا بچه تو یه شهر کوچیک و به ظاهر آروم آلمانی به اسم ویندن، نزدیک یه نیروگاه اتمی قدیمی، گم میشن، چهار تا خانواده‌ی قدیمی و به هم پیوسته درگیر ماجراهایی میشن که رازهای تاریک و گناهان پنهان سه نسل از این خانواده‌ها رو برملا می‌کنه.

“تاریک” یه سریال معمایی معمولی نیست؛ یه پازل فوق‌العاده پیچیده، فلسفی و تو در تو از سفر در زمان، سرنوشت محتوم، روابط خانوادگی نفرین شده و ماهیت خود واقعیته که ذهنتون رو به معنای واقعی کلمه منفجر می‌کنه! اتمسفر سریال به شدت گیرا، سرد، بارونی و رازآلوده و هر قسمت شما رو بیشتر تو خودش غرق می‌کنه و وادارتون می‌کنه برای فهمیدن روابط شخصیت‌ها و اتفاقات، شجره‌نامه بکشین! آیا می‌تونین قبل از اینکه همه چیز تو یه چرخه‌ی بی‌پایان تکرار بشه، این معمای پیچیده رو حل کنین؟ این سریال یکی از بهترین **سریال‌های مشابه فرام** برای دوست‌داران معماهای پیچیده و اتمسفرهای سنگین است.

آنتونی سوپرانو کیست
بیشتر بخوانید

نام فارسی: تاریک

سال انتشار: ۲۰۱۷ – ۲۰۲۰

امتیاز IMDb: ۸.۷/۱۰

ژانر: درام، رازآلود، علمی-تخیلی، هیجان‌انگیز، جنایی، فلسفی، سریال ترسناک

سازندگان اصلی: باران بو اودار، یانتیه فریزه

بازیگران: لوئیس هوفمان (یوناس کانوالد)، لیزا ویکاری (مارتا نیلسن)، آندریاس پیتسچمن (یوناس بزرگسال/غریبه)، اولیور مازوچی (اولریش نیلسن)، یوردیس تریبل (کاترینا نیلسن)، مارک واشکه (نوآ)

تعداد فصل: ۳ فصل

تعداد قسمت: ۲۶ قسمت

چرا “تاریک” می‌تونه ذهن طرفداران “فرام” رو به چالش بکشه؟

بچه‌ها، “تاریک” شاید از نظر خط داستانی ظاهری و حضور موجودات فیزیکی، شباهت مستقیمی به “فرام” نداشته باشه – اینجا خبری از هیولاهای شب‌گرد و یه شهر ایزوله به اون شکل نیست – اما اون حس عمیق رازآلود بودن، اون سوال همیشگی که “اینجا دقیقاً چه خبره؟ این اتفاقات چطور به هم ربط دارن؟” و اون تلاش شخصیت‌ها برای فهمیدن قوانین دنیای عجیب و غریبی که توش گیر افتادن و شاید تغییر سرنوشتشون، به شدت یادآور بهترین جنبه‌های “فرام” هست.

هر دو سریال یه معمای مرکزی دارن که مثل یه پازل هزار تیکه، با هر قسمت پیچیده‌تر و جذاب‌تر میشه و شما رو وادار می‌کنه که تمام جزئیات رو به هم ربط بدین و تئوری‌های خودتون رو بسازین. اگه از اون دسته آدمایی هستین که عاشق اینن که مغزشون رو به کار بندازن و رازهای پنهان یه داستان پیچیده رو کشف کنن، “تاریک” براتون مثل یه ضیافت شاهانه می‌مونه! این سریال یک انتخاب فوق‌العاده در میان **سریال‌های رازآلود شبیه فرام** است که شما را تا آخرین لحظه درگیر خود نگه می‌دارد.

دلایل اصلی که “تاریک” رو به یه گزینه عالی برای طرفداران **سریال‌های مشابه فرام** تبدیل می‌کنه:

  • معمای مرکزی فوق‌العاده پیچیده و چندلایه با قوانین خاص خودش: هر دو سریال یه راز بزرگ و اساسی دارن که آروم آروم و با جزئیات بسیار زیاد برملا میشه و هر جواب، سوالات جدیدتر و عمیق‌تری رو به وجود میاره. دنیای “تاریک” با قوانین سفر در زمانش، مثل دنیای “فرام” با قوانین شب و روز و موجوداتش، منطق داخلی خودش رو داره.

 

  • اتمسفر سنگین، تاریک، سرد و به شدت گیرا: “تاریک” مثل “فرام”، یه فضای خاص، وهم‌آلود و به یاد موندنی داره که شما رو کاملاً تو خودش غرق می‌کنه و تا مدت‌ها بعد از دیدن سریال هم ولتون نمی‌کنه. جنگل‌های تاریک و بارونی ویندن، بی‌شباهت به اون جنگل‌های ترسناک اطراف شهرک “فرام” نیست.
  • شخصیت‌های درگیر با سرنوشت، تقدیر و اتفاقات غیرقابل کنترل: در هر دو سریال، شخصیت‌ها سعی می‌کنن با نیروها و سرنوشتی بجنگن که انگار از کنترلشون خارجه و هرچی بیشتر تلاش می‌کنن، بیشتر تو این چرخه‌ی عجیب و غریب گرفتار میشن.

 

  • اهمیت فوق‌العاده‌ی روابط خانوادگی، گذشته‌ی شخصیت‌ها و تأثیر نسل‌ها بر هم: هر دو سریال به شدت روی روابط پیچیده‌ی بین شخصیت‌ها، رازهای خانوادگی و تأثیر تصمیمات و گناهان نسل‌های گذشته روی سرنوشت نسل‌های حال و آینده تمرکز می‌کنن.
  • حضور پررنگ عناصر فراطبیعی یا علمی-تخیلی که قوانین خاص خودشون رو به داستان تحمیل می‌کنن: سفر در زمان و جهان‌های موازی در “تاریک” و اون قوانین عجیب و غریب حاکم بر شهرک و موجودات ناشناخته در “فرام”، هر دو دنیایی رو خلق می‌کنن که فراتر از منطق عادی ماست و شخصیت‌ها باید سعی کنن این قوانین رو بفهمن تا شاید بتونن راه نجاتی پیدا کنن.

“تاریک” یه سریال فوق‌العاده خوش‌ساخت، با فیلمنامه‌ای بی‌نظیر، کارگردانی استادانه، بازی‌های درخشان و موسیقی متنی که مو به تنتون سیخ می‌کنه. این سریال نیاز به توجه کامل و تمرکز شما داره، چون پر از جزئیات و سرنخ‌هاییه که اگه از دستشون بدین، ممکنه گیج بشین. اما اگه باهاش همراه بشین و سعی کنین این پازل پیچیده رو حل کنین، “تاریک” تبدیل به یکی از بهترین و عمیق‌ترین تجربه‌های سریالی عمرتون میشه.

اگه دنبال یه چالش ذهنی واقعی و یه داستان پر از پیچ و خم و فلسفه هستین که تا مدت‌ها بعد از تموم شدنش هم بهش فکر کنین و در موردش با بقیه بحث کنین، “تاریک” یکی از بهترین **سریال‌های مشابه فرام** برای شماست. فقط حواستون باشه، ممکنه بعد از دیدنش نیاز به یه دفترچه و کلی نمودار برای یادداشت کردن روابط شخصیت‌ها و خطوط زمانی مختلف داشته باشین! این سریال واقعاً تجربه‌ای بی‌نظیر و یکی از بهترین **سریال‌هایی در سبک فرام** است که تا به حال ساخته شده.

خب رفقا، اینم از لیست ۶ تایی من از **سریال‌های مشابه فرام** که سعی کردم با عشق و علاقه و البته کلی سریال‌بینی براتون آماده کنم. هرکدوم از این سریال‌ها، با وجود تفاوت‌هاشون، یه جورایی اون حس و حال خاص فرام” – اون ترکیب بی‌نظیر از راز، وحشت، بقا و درام انسانی – رو تو خودشون دارن.

مطمئنم که هر طرفدار دوآتیشه‌ی “فرام” می‌تونه تو این لیست، حداقل یکی دوتا سریال پیدا کنه که بدجوری به دلش بشینه و جای خالی اون شهر نفرین شده و ساکنین بدشانسش رو تا حدی براش پر کنه. پیدا کردن **سریال‌های مشابه فرام** که دقیقاً همون تجربه رو تکرار کنن تقریباً غیرممکنه، چون “فرام” واقعاً یه چیز دیگه‌ست، اما این سریال‌ها می‌تونن عطش شما رو برای داستان‌های خوب و پر از تعلیق تا حد زیادی برطرف کنن.

حالا نوبت شماست که بهمون بگین! شما کدوم یکی از این **سریال‌های مشابه فرام** رو دیدین و نظرتون در موردشون چیه؟ آیا سریال دیگه‌ای هست که به نظرتون جاش تو این لیست خالیه و می‌تونه برای بقیه طرفدارای “فرام” جذاب باشه؟ حتماً تو بخش کامنت‌ها برامون بنویسین و تجربه‌ها و پیشنهادهای خودتون رو با بقیه‌ی سریال‌بازها به اشتراک بذارین. شما کدام سریال را به عنوان یکی از بهترین سریال‌های مشابه فرام پیشنهاد می‌کنید؟ بی‌صبرانه منتظر خوندن نظراتتون هستم! دمتون گرم!

دیدگاهتان را بنویسید

سه × 4 =