صفحه اصلی > ادبیات جهان : معرفی و نقد کتاب من یک گربه هستم

معرفی و نقد کتاب من یک گربه هستم

کتاب من یک گربه هستم

فهرست مطالب

معرفی و نقد تخصصی کتاب من یک گربه هستم اثر ناتسومه سوسه‌کی

وقتی برای اولین بار کتاب من یک گربه هستم رو دستم گرفتم، نمی‌دونستم قراره با چه دنیای عجیب و غریبی روبه‌رو بشم. یه گربه که راوی داستانه؟ جدی؟ اما همین ایده‌ی خلاقانه باعث شد تا آخرش با لذت و کنجکاوی همراهش باشم.

ناتسومه سوسه‌کی، یکی از بزرگ‌ترین نویسنده‌های ژاپن، توی این رمان نه‌تنها یه داستان سرگرم‌کننده تعریف می‌کنه، بلکه با طنزی گزنده جامعه‌ی ژاپن دوران خودش رو زیر ذره‌بین می‌بره. اگه دنبال یه کتاب متفاوت هستید که هم بخندونتون و هم به فکر فرو ببرتون، این کتاب همون گنجیه که باید پیداش کنید.

توی این مقاله قراره با هم سفری به دنیای کتاب من یک گربه هستم داشته باشیم. از تاریخچه و سبک نوشتاریش بگیم، مضامینش رو کالبدشکافی کنیم و ببینیم چرا هنوز بعد از یه قرن این کتاب انقدر جذاب و تأثیرگذاره. همراه من باشید تا با این گربه‌ی فیلسوف بیشتر آشنا بشیم!

معرفی کتاب من یک گربه هستم

کتاب من یک گربه هستم، نوشته‌ی ناتسومه سوسه‌کی، اولین بار بین سال‌های ۱۹۰۵ تا ۱۹۰۶ به‌صورت پاورقی توی یه مجله‌ی ادبی ژاپنی منتشر شد. این رمان داستان زندگی یه گربه‌ی بی‌نام و نشونه که توی خونه‌ی یه معلم ساده زندگی می‌کنه.

گربه‌مون از زاویه‌دید خودش به آدم‌ها، رفتارها و اتفاقات اطرافش نگاه می‌کنه و با زبون طنزش نظرات فلسفی و انتقادی درباره‌ی جامعه‌ی ژاپن می‌ده. این کتاب به‌خاطر سبک روایی خلاقانه و نقدهای اجتماعیش خیلی زود توی ژاپن و بعدها توی دنیا محبوب شد.

داستان توی دوره‌ی میجی (Meiji) اتفاق می‌افته، زمانی که ژاپن داشت با سرعت به سمت مدرنیته حرکت می‌کرد و توی کشمکش بین سنت و دنیای غرب گیر کرده بود. سوسه‌کی با زیرکی از زبان گربه به این تغییرات و تناقض‌ها نگاه می‌کنه و یه تصویر بامزه و در عین حال عمیق از جامعه‌ی اون زمان می‌سازه. اگه بخوام ساده بگم، کتاب من یک گربه هستم یه جور آینه‌ست که هم ژاپن قدیم رو نشون می‌ده و هم باعث می‌شه خودمون رو بهتر ببینیم.

کتاب های سارتر
بیشتر بخوانید

نگاهی عمیق به کتاب من یک گربه هستم

۱. زمینه تاریخی و فرهنگی کتاب

برای اینکه واقعاً بفهمیم چرا کتاب من یک گربه هستم انقدر خاصه، باید یه کم برگردیم عقب و ببینیم ژاپن توی چه موقعیت تاریخی‌ای بوده. دوره‌ی میجی (۱۸۶۸-۱۹۱۲) یه انقلاب واقعی توی ژاپن بود.

کتاب من یک گربه هستم

بعد از قرن‌ها انزوا، ژاپن دروازه‌هاش رو به روی غرب باز کرد. تکنولوژی، فرهنگ و حتی طرز فکر آدما با سرعت عجیبی عوض می‌شد. اما این تغییرها بدون دردسر نبود. خیلی‌ها حس می‌کردن دارن هویتشون رو از دست می‌دن و توی این موج مدرنیته غرق شدن.

ناتسومه سوسه‌کی خودش این دوره رو از نزدیک دیده بود. اون به لندن سفر کرده بود و با فرهنگ غرب از نزدیک آشنا شده بود، ولی هیچ‌وقت کورکورانه غرب‌زده نشد.

توی کتاب من یک گربه هستم، سوسه‌کی از زبان گربه به این دوگانگی بین سنت و مدرنیته نگاه می‌کنه.

مثلاً یه جا گربه با تعجب از آدمایی حرف می‌زنه که کت و شلوار غربی می‌پوشن ولی هنوز با کیمونو راحت‌ترن. این طنز ظریف نشون می‌ده که جامعه چطور داره با خودش کلنجار می‌ره.

علاوه بر این، سوسه‌کی به طبقه‌ی متوسط جامعه هم توجه ویژه‌ای داره. توی داستان، صاحبخونه‌ی گربه یه معلم ساده‌ست که نه خیلی پولداره و نه خیلی فقیر. این آدما توی دوره‌ی میجی داشتن بیشتر می‌شدن و سوسه‌کی با دقت مشکلات و آرزوهاشون رو نشون می‌ده.

به نظرم این بخش از کتاب من یک گربه هستم باعث می‌شه حتی امروز هم بتونیم باهاش ارتباط برقرار کنیم، چون همه‌مون یه جورایی توی این دوگانگی‌های فرهنگی گیر کردیم.

۲. سبک روایی و راوی غیرمعمول

اگه بخوام از یه چیز توی کتاب من یک گربه هستم حسابی تعریف کنم، اونم سبک روایی عجیب و غریبشه.

فکرش رو بکنید: یه گربه داره داستان رو تعریف می‌کنه! این گربه نه فقط یه حیوان ساده‌ست، بلکه یه فیلسوف تمام‌عیاره که با دقت به آدما نگاه می‌کنه و رفتاراشون رو تحلیل می‌کنه. سوسه‌کی با این انتخاب هوشمندانه یه فاصله بین خواننده و داستان ایجاد می‌کنه که باعث می‌شه به جای غرق شدن توی احساسات، با منطق و طنز به ماجرا نگاه کنیم.

گربه‌مون زبون تیز و طنزی داره که گاهی آدم رو غافلگیر می‌کنه. مثلاً وقتی صاحبخونه‌ش داره با دوستاش بحثای روشنفکری می‌کنه، گربه با یه لحن بامزه می‌گه این حرفا فقط یه مشت کلمه‌ی قلمبه‌سلنبه‌ست که هیچی تهشون نیست. این نوع روایت باعث می‌شه کتاب من یک گربه هستم هم خنده‌دار باشه و هم عمیق. انگار گربه داره به ما می‌گه: “هی، یه کم از خودتون فاصله بگیرید و ببینید چقدر کاراتون خنده‌داره!”

جیمز جویس: نابغه‌ای که ادبیات مدرن را بازآفرینی کرد
بیشتر بخوانید

یه نکته‌ی جالب دیگه اینه که گربه هیچ‌وقت اسم نداره. این بی‌نامی به نظرم عمدیه. سوسه‌کی می‌خواد گربه رو به یه ناظر بی‌طرف تبدیل کنه که انگار از هیچ‌جا و همه‌جا اومده. این ترفند باعث می‌شه حرفای گربه به دل بشینه و حس کنیم داره درباره‌ی همه‌ی آدما حرف می‌زنه، نه فقط ژاپنی‌های صد سال پیش.

۳. مضامین اصلی و نقد اجتماعی

کتاب من یک گربه هستم فقط یه داستان بامزه درباره‌ی یه گربه نیست؛ یه جور نقد اجتماعی تیز و تند از جامعه‌ی ژاپن اون زمانه. سوسه‌کی از زبان گربه به موضوعات مختلفی مثل خودبینی آدما، پوچی روشنفکری و تاثیرات مدرنیته می‌پردازه. یکی ازテーマهای اصلی کتاب، تناقض بین ظاهر و باطنه. مثلاً گربه بارها از آدمایی حرف می‌زنه که ادای روشنفکرا رو درمی‌آرن ولی توی عمل هیچی از حرفاشون نمی‌فهمن.

یه موضوع دیگه که خیلی به چشم می‌آد، نقد سرمایه‌داری و مصرف‌گراییه. توی دوره‌ی میجی، ژاپن داشت به سرعت صنعتی می‌شد و خیلی‌ها دنبال پول و موفقیت بودن. گربه با نگاه ساده و بی‌غل‌وغشش به این ماجرا نگاه می‌کنه و با طنز نشون می‌ده که چطور آدما دارن خودشون رو توی این چرخه گم می‌کنن. به نظرم این نقدها باعث می‌شه کتاب من یک گربه هستم حتی امروز هم به‌دردمون بخوره، چون ما هم داریم با یه جور مصرف‌گرایی دیگه دست‌وپنجه نرم می‌کنیم.

علاوه بر این، سوسه‌کی به موضوع انزوای انسان هم توجه داره. گربه، با اینکه توی یه خونه‌ی شلوغ زندگی می‌کنه، حس تنهایی عجیبی داره. این حس تنهایی انگار بازتاب حال خود سوسه‌کیه که توی زندگی شخصیش با افسردگی و احساس بیگانگی دست‌به‌گریبان بوده. این لایه‌های عمیق باعث می‌شه کتاب یه جورایی هم خنده‌دار باشه و هم غم‌انگیز.

۴. تأثیر کتاب بر ادبیات ژاپن و جهان

کتاب من یک گربه هستم فقط یه رمان معمولی نیست؛ یه نقطه‌ی عطف توی ادبیات ژاپنه. سوسه‌کی با این کتاب راه رو برای نویسنده‌های مدرن ژاپن باز کرد. خیلی از نویسنده‌های معروف مثل یوکیو میشیما و هاروکی موراکامی از سوسه‌کی الهام گرفتن و حتی مستقیم ازش تعریف کردن. این کتاب به‌خاطر سبک طنزش و نگاه انتقادیش به جامعه، به یه جور الگو برای ادبیات مدرن تبدیل شد.

توی دنیا هم کتاب من یک گربه هستم حسابی تاثیر گذاشت. این رمان یکی از اولین آثار ژاپنی بود که به زبان‌های دیگه ترجمه شد و باعث شد خیلی از غربی‌ها با ادبیات ژاپن آشنا بشن. مثلاً توی آمریکا و اروپا، این کتاب به‌عنوان یه نمونه‌ی کلاسیک از ادبیات شرقی شناخته می‌شه. حتی امروز هم توی دانشگاه‌ها به‌عنوان یه متن مهم تدریس می‌شه.

معرفی کتاب ربکا | اثر دافنه دوموریه
بیشتر بخوانید

یه نکته‌ی بامزه اینه که این کتاب حتی روی فرهنگ عامه هم اثر گذاشته. مثلاً توی ژاپن، شخصیت گربه‌ی بی‌نام انقدر معروف شد که گاهی توی انیمه‌ها و داستان‌های دیگه بهش اشاره می‌کنن. به نظرم این نشون می‌ده که سوسه‌کی با این کتاب تونست چیزی خلق کنه که از زمان خودش خیلی فراتر رفت.

نقد کوتاه کتاب من یک گربه هستم

کتاب من یک گربه هستم یه اثر فوق‌العاده‌ست، ولی بی‌نقص نیست. از یه طرف، طنز و سبک روایی خلاقانه‌ش باعث می‌شه از همون صفحه‌ی اول عاشقش بشید. نگاه گربه به آدما انقدر تازست که انگار دارید دنیا رو از یه زاویه‌ی کاملاً جدید می‌بینید. نقدهای اجتماعیش هم هنوز بعد از صد سال به‌روز و کاربردیه.

اما از طرف دیگه، بعضی جاها داستان یه کم زیادی کش پیدا می‌کنه. چون کتاب اول به‌صورت پاورقی نوشته شده، گاهی حس می‌کنید سوسه‌کی داره عمداً ماجرا رو طولانی می‌کنه تا خواننده‌های مجله رو نگه داره. این برای کسایی که دنبال داستان‌های پرهیجانن ممکنه یه کم خسته‌کننده باشه. با این حال، به نظرم نقاط قوت کتاب انقدر زیاده که این ضعف کوچیک به چشم نمی‌آد.

کتاب من یک گربه هستم

جمع‌بندی: آیا باید این کتاب را بخوانید؟

اگه از من بپرسید، می‌گم کتاب من یک گربه هستم یه تجربه‌ی ادبیه که نباید از دستش بدید. این کتاب نه‌تنها یه داستان بامزه و سرگرم‌کننده‌ست، بلکه یه درس بزرگ درباره‌ی جامعه، فرهنگ و حتی خودمون بهمون می‌ده. سوسه‌کی با این اثر نشون داد که چطور می‌شه با طنز و خلاقیت حرفای جدی زد و قلب خواننده رو به‌دست آورد.

حالا نوبت شماست! شما درباره‌ی این کتاب چی فکر می‌کنید؟ اگه خوندینش، دوست داشتید یا نه؟ نظرتون رو توی کامنت‌ها بنویسید و بگید این گربه‌ی فیلسوف چه حرفایی به دلتون نشوند. منتظر خوندن حرفای قشنگتون هستم!

سوالات متداول درباره کتاب من یک گربه هستم

۱. کتاب من یک گربه هستم درباره‌ی چیه؟

این کتاب داستانیه از زاویه‌دید یه گربه‌ی بی‌نام که توی خونه‌ی یه معلم زندگی می‌کنه و با طنز به رفتار آدما و جامعه‌ی ژاپن دوره‌ی میجی نگاه می‌کنه.

۲. چرا این کتاب انقدر معروفه؟

به‌خاطر سبک روایی خلاقانه، طنز گزنده و نقدهای اجتماعیش که هم ژاپن قدیم رو نشون می‌ده و هم حرفای جهانی داره.

ماشادو آسیس: از فقر تا قله ادبیات جهان
بیشتر بخوانید

۳. برای کی مناسب نیست؟

اگه دنبال داستانای پرهیجان و سریع هستید، ممکنه یه کم حوصله‌تون سر بره، چون کتاب بیشتر روی طنز و تحلیل متمرکزه.

۴. سوسه‌کی چه سبک نویسنده‌ایه؟

سوسه‌کی نویسنده‌ایه که با طنز و نگاه انتقادی به مسائل اجتماعی و فرهنگی می‌پردازه و اغلب داستاناش پر از فلسفه و احساسه.

۵. این کتاب چه رده‌ی سنی‌ای داره؟

بیشتر برای بزرگسالا و جوونایی مناسبه که به ادبیات کلاسیک و طنز علاقه دارن، ولی بچه‌ها هم ممکنه از داستان گربه لذت ببرن.

کتاب من یک گربه هستم

۶. کتاب من یک گربه هستم به چه زبانی نوشته شده؟

اصلش به ژاپنیه، ولی ترجمه‌های فارسی و انگلیسی خوبی ازش وجود داره.

۷. چطور می‌تونم این کتاب رو تهیه کنم؟

توی کتاب‌فروشی‌های آنلاین مثل نشر نگاه یا مرکز می‌تونید نسخه‌ی چاپی یا الکترونیکیش رو پیدا کنید.

۸. این کتاب فیلم یا سریال هم داره؟

تا حالا اقتباس سینمایی معروفی ازش ساخته نشده، ولی توی ژاپن چند تا تئاتر و انیمیشن از روش الهام گرفتن.

۹. سوسه‌کی چه کتابای دیگه‌ای داره؟

از آثار معروفش می‌شه به «کوکورو»، «بوچان» و «سانشیرو» اشاره کرد.

۱۰. چرا اسم گربه توی داستان معلوم نیست؟

سوسه‌کی عمداً گربه رو بی‌نام گذاشته تا حس بی‌طرفی و جهان‌شمولیش بیشتر بشه و انگار نماینده‌ی همه‌ی ناظرای خاموش باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

پنج × دو =