نام انگلیسی: Lucy
نام فارسی: فیلم لوسی
محصول: ۲۰۱۴ – کشور فرانسه
ژانر:اکشن، هیجانانگیز
ردهی سنی: ۱۴+
امتیاز: ۲.۵ از ۴
مصطفی ملکی
«لوک بسون» پس از جدایی از سینما نگاه همهی توان خود را برای ارضای ذائقهی مخاطب سینمای سرگرمی و ژانری کرد. او وارد دنیای فانتزی، علمی-تخیل، اکشن و عاشقانه و هیجانانگیز شد تا بتواند در همهی جنبههای ژانری در برابر مخاطب سینما قرار بگیرد. این رویارویی از هر جنبهای که به آن بنگریم بهسود هر دو سوی ماجرا بوده. در هر حال لوک بسون حتی با آثار ضعیف و متوسط خود نیز رابطهاش را با مخاطب سینما قطع نکرده است. دومین فیلمی که در رالی لوک بسون انتخاب کردهایم اثر «لوسی» است.
فیلم لوسی یکی از پردهاولهای سینمای سرگرمی را داراست که بهراحتی مخاطب را از حالت نشسته به نیمخیز میکشاند تا مشتاقانه منتظر ادامهی ماجرا باشد. از منظر تکنیکی نیز با اثری مواجه هستیم که سعی دارد خود را تبدیل به کلاژی از همهی فکتها و در نهایت تخیلات کند.
و از این تلفیق مخاطب را وارد تودرتوی انتزاعی عجیب کند. آقای لوک بسون بهخوبی از عهدهی هدایت این سفر برمیآید و باید گفت مخاطب را نیز مشتاقانه بهدنبال خود میکشاند.
اما مشکل این اثر خود اثر است. بهنوعی آقای بسون گویی در پیست مسابقهی اتومبیلرانی قرار دارد و بدون هیچ پیچ و مانعی روایت را به مقصد میرساند. لوسی او در این بین هیچ فرصتی برای تقابل با آن ابتدای انتزاعی خود ندارد. این اثر و فیلم «میانستارهای» نولان در یک سال اکران شدند.
ذکاوت «نولان» این بود که مخاطب سینمای سرگرمی را به خوبی میشناخت و بههمین دلیل او را در انتزاعی که ساخته بود غوطهور کرد و حتی گاهی اجازه نمیداد برای مدتی نفس تازه کند.
اما آقای بسون با تعجیلی که خود او دلیلش را میداند همهچیز را همچون نسیمی زودگذر بهپایان رساند. حتی بسون در بازیگرفتن از خانم «اسکارلت جوهانسن» یکی از بهترین نقشآفرینیهای این بازیگر زن را به مخاطب نشان میدهد.
اثر او نیز بهراحتی میتوانست در دنیای بلاکباستری تنهبهتنهی میانستارهای بزند و چه بسا اگر این همه ضربآهنگ بالا در کار نبود مخاطب را بیش از اثر نولان غوطهور در انتزاع میکرد.
اما از این حقیقت شیرین هم نگذریم که آقای بسون در این اثر نشان داد که میتوان از ستارههای سینمای کره به بهترین نحو در آثار غربی نیز بهره برد. در طی سالها بسیاری سعی کردند از ستارههای سینمای کره و آن ساختار قدرتمند بازیگرپروری این کشور در آثار سینمایی خود بهره ببرند.
اما عدم همخوانی روایت فیلم لوسی و شخصیتپردازی و بازیگردانی و در عین حال عدم تسلط فیلمساز روی این موارد باعث تسنعی شدن این تلفیق میشد. اما در این اثر شاهد هستیم که در یکی از معدود دفعات بازی بازیگر توانایی مانند «چوی مین-سیک» تا چه حد شرور قابل اعتنایی در این اثر است و اگر ضربآهنگ بیدلیل بالای آقای بسون نبود تا مدتها درگیر مقایسهی جانگ در لوسی و استن در لئون بودیم.
در هر حال فیلم لوسی آقای بسون همانقدر که اثری سرگرمکننده است، بههمان میزان نیز طرحوارهای قدرتمند برای پرداختهای بهتر و عمیقتر و هوشمندانهتر در آثار سالهای آیندهی سینمای علمی-تخیلی است.