نام انگلیسی: V/H/S/85
نام فارسی: فیلم ویاچاس ۸۵
محصول: ۲۰۲۳ – ایالات متحده
ژانر: دلهره، آنتولوژی
ردهی سنی: ۱۸+
امتیاز: ۳ از ۴
مصطفی ملکی
در مرور فیلم «ویاچاس ۹۴» به تفصیل دربارهی کار بزرگی که «برد میسکا» انجام داده، نوشتیم. از سال ۲۰۱۲ تاکنون این فرنچایز آنتولوژی تبدیل به زمین حاصلخیزی شده که هر بار عدهای از فیلمسازان جوان و آیندهدار سینما از دل آن بیرون میآیند. اینکه این فیلمسازان در آیندهی فیلمسازی خود همچنان در سینمای مستقل گام برمیدارند یا سینمای تجاری هیچ تأثیری در ذهن ایدهپرداز آنها ندارد
. به غنای سینمای دلهره طی یک دههی گذشته نگاهی بیندازید. بخش عمدهای از آثار نو و ترکیبی این ژانر، ژانر جنایی و حتی هیجانانگیز محصول ایدهپردازی این فیلمسازان جوانی است که زمانی یک ایپزود در فرنچایز ویاچاس حق آنها بود.
همانطور که از نام فیلم پیداست اینبار قرار ست در فیلم ویاچاس ۸۵ به سال ۱۹۸۵ سفر کنیم و از طریق ویدیوهای پیداشده به دل داستانهای کوتاهی از زیرژانرهای دلهره برویم: از دلهرهی جسمی تا دلهرههای ماورایی. خط اصلی روایت در باب موجودی عجیب با نام «روری» است که عدهای دانشمند آن را پیدا کردهاند.
اما داستان فیلم ویاچاس ۸۵ اول که به کارگردانی «مایک پی. نلسون» است به سفر آخر هفتهی ۷ دوست میپردازد که کنار یک دریاچه قرار است وقتگذرانی کنند. در طول این روایت کوتاه شاهد این هستیم که کارگردان چگونه سعی دارد از طریق تجربهی خود مخاطب را با روایت جدیدی از دلهرههای آخر هفتهای مواجه کند.
در داستان دوم فیلم ویاچاس ۸۵ باز هم شاهد این هستیم که خانم «جیجی ساول گررو» چگونه از طریق داستانی کوتاه در باب یک زلزله مخاطب را به دنیای باستانی آزتکها میبرد و خدای مرگ را زنده میکند. او در این روایت کوتاه به خوبی از اوج و فرود و تزریق هیجان بهره میبرد.
اما خانم «ناتاشا کرمانی» در روایت بعدی مخاطب را به درون تقابل با خدایان میبرد و فقط با استفاده از گزارهای که از دل سخن نیچه – خدا مرده است – برآمده نمایشی را در باب ظهور خدای جدید ارائه میدهد.
بخش چهارم روایت همان نقطهای است که مخاطب در تعلیق ادامهی بخش اول منتظرش بود. جاودانهای دریاچهی مرموز بی آنکه نشانی از آنها را در بخش چهارم داشته باشیم، مخاطب را به درون روایتی دیگر میبرند.
آقای نلسون در این بخش منطق روایی بخش اول را کامل میکند و ما را در برابر خانوادهای که فرقهی ۷ نام دارند قرار میدهد تا اختتامیهی بخش اول را تبدیل به داستانی دیگر کند.
آنچه در فرنچایز ویاچاس بیش از هر چیزی مهم است، بذرهایی است که در ایدهپردازی ژانری خاص در سینما کاشته میشوند. این بذرها یا توسط همین فیلمسازان یا توسط دیگران طی سالهای بعد تبدیل به آثاری بلند در سینمای مستقل، جشنوارهای و تجاری خواهند شد.